Uprednostňujete instantnú kávu radšej ako espresso, ktoré pripraví plnoautomatický kávovar? Toto všetko by ste mali vedieť o instantnej káve.
Patríte do tej skupiny, ktorá ešte stále radšej uprednostní zalievanú kávu pred kvalitným espressom, ktoré vám vie pripraviť kvalitnýplnoautomatický kávovar behom minúty? V tom prípade, by ste sa mali zamyslieť, čo v skutočnosti pijete a čo všetko obsahuje instantná káva.
Zárukou je, že pákové kávovary vám pripravia kvalitné espresso či cappuccino s nadýchanou mliečnou penou. Je to vďaka tomu, že celý proces prípravy kávy máte vo vašich rukách. Stačí si vybrať kvalitnú zrnkovú kávu, ktori si vždy pred prípravou pomeliete, takže je zaručené, že káva, ktorú pijete je vždy čerstvá.To isté platí aj pre kapsulové kávovary.
V prípade, že nemáte na zdĺhavý proces prípravy kávy čas, aj kvalitné plnoautomatické kávovary napríklad značky De’Longhi, vám dokážu pripraviť nadýchanú kávu so skvelou arómou a chuťou. A pritom pri kávovare nestrávite ani minútu, o všetko sa postará sám.
Čo všetko obsahuje instantná káva?
Pokiaľ stále nedopustíte na klasiku v podobe zalievanej instantnej káve, potom by ste mali vedieť, čo všetko táto zmes obsahuje. Dá sa instantná káva považovať za skutočnú a kvalitnú kávu?
Ako sa vyrába instantná káva?
Aby ste si vytvorili túto kávovú zmes je potrebné v prvom rade si vytvoriť kávový extrakt. Kávový extrakt má za úlohu vytvoriť dokonalú arómu kávy a skoncentrovať rozpustné látky, ktoré túto arómu vytvárajú.
Následne proces pokračuje. Je potrebné odstrániť z kávy vodu. To dosiahnete tak, že kávu vysušíte mrazom, takzvanou lyofilizáciou. Vďaka vysušeniu vzniká instantná káva, ktorú si následne môžete zaliať a vychutnať si svoju šálku kávy.
Mali by ste si skutočne vychutnávať instantnú kávu?
Nebude vám klamať, instantná káva nie je nič pre gurmánov. Ak si na káve nechávate záležať a potrpíte si na výslednej chuti a konzistencii, ideálne sú pre vás spomínané pákové kávovary alebo prípadne plnoautomatický kávovar. Prečo je to tak?
Instantná káva neposktytuje taký zážitok z kávy, ako by mala. Je to jednoducho len výluh alebo extrakt, ktorý stratí veľké množstvo významných čŕt a vlastností, ktoré by káva mala mať. Jedná sa najmä o chuť a vôňu, jednoducho sa to nedá s čerstvo pomletými zrnami, ktoré pripravíte kvalitným procesom pomocou kávovaru, porovnať.
Avšak, ak vám na chuti a kvalite až tak nezáleží a hľadáte lacnú variantu kávy, ktorá nie je náročná na prípravu, tak potom áno. Aj instantná káva obsahuje určité množstvo kofeínu, takže vám dodá aj energiu. Musíte počítať s tým, že je ho tu značne menej s porovnaním s čerstvo namletou kávou z kávových zrń. Z tejto zmesi sa nestratia ani antioxidanty, ktoré sú pre telo prospešné a mali by sme ich prijímať pravidelne. Práve káva je najlepší zdroj antioxidantov.
Keď si to zoberieme zo všeobecného hľadiska, instantná káva nie je úplne zatratenou verziou kávy. Stále obsahuje kofeín aj antioxidanty a nie je nejak špeciálne zdraviu škodlivá. Jediné čo jej chýba je skutočne dobrá chuť. Granulovaná zmes nedokáže nahradiť chuť, arómu ani len konzistenciu kávy, ktorá je pripravená z čerstvo namletých zŕn.
A v tom majú výhody kávovary De’Longhi. Či už sa jedná o plnoautomatický kávovar alebo pákové kávovary, kávovar si kávu pomelie tesne pred jej prípravou. Chuť je tak vždy dokonalá, lahodná a sprevádzaná výraznou arómou.