Žijeme v dobe plnej informácií, možností, výživových smerov a postojov. Často sa stretávame aj s tzv. informačným chaosom, keď nejeden z nás nevie, čo si má myslieť a na ktorú stranu sa vydať. Pri tehotenstve tomu nie je inak.
Naopak, budete sa s tým stretávať ešte o to intenzívnejšie. Nie je tajomstvom, že zdravá a vyvážená strava spoločne so zdravým prístupom je alfou a omegou pre nás všetkých bez ohľadu na to, či čakáme potomka alebo nie. Z praxe ale môžeme vidieť, že u gravidných žien sa táto potreba násobí, nie tak vždy zo strany ženy, ale zo strán okolia. Musíš jesť tak a nie inak, nie, aby si prehnane športovala, toto nesmieš, tomu sa vyvaruj a ako skôr? Koľko si už pribrala? Mohli by sme pokračovať vo zozname otázok a poznámok ešte dobré dva odseky. Radšej sa poďme pozrieť na to, ako pozitívne pôsobí životný štýl a zdravá strava na obdobie tehotenstva a akú úlohu v ňom hrajú práve datle.
da2.jpg Je dôležité si hneď na začiatok povedať, že akonáhle sa bavíme o fyziologickom tehotenstve, tak k nemu nemusíme pristupovať ako k chorobe, ako sa veľmi často v spoločnosti deje. Dokonca pre neho neexistuje ani žiadna špecifická diéta. Ideálnym prípadom je, keď sa žena stravuje a žije zdravo už nejaký čas pred otehotnením. Dbá na svoje fyzické, ale aj psychické zdravie, volí minimálne spracované potraviny, dostatočne telo hydratuje a posilňuje imunitu cvičením či pobytom na čerstvom vzduchu. Všetko, čo sa teda odráža od zdravého priebehu gravidity by malo byť štandardom bez ohľadu na to, či sme alebo nie sme v očakávaní. Pomenovaním zdravá strava myslíme jedálniček, ktorý má vo svojom zastúpení všetky tri makroživiny (bielkoviny, sacharidy a tuky). Akonáhle sa zameriavame na vyváženú stravu, nesmieme zabudnúť na dôležitosť mikroživín a vlákniny, ktorú často spoločnosť zanedbáva. A práve tu prichádza na rad datle, ktoré sú takým pomyselným balíčkom všetkého, čo si pod zdravou potravinou môžeme predstaviť.
Tak ako sme si na začiatku uviedli, koľko je v dnešnej dobe je dostupných informácií a názorov, podobne to platí aj u datlí. Pýši sa svojimi rôznymi zástupcami, od ktorých dostaneme vždy niečo trochu iné práve na základe toho, o aký druh datlí sa práve jedná. Obsahujú totiž 15 minerálov, 23 aminokyselín, bielkoviny, sacharidy a vlákninu, vitamíny skupiny A, E, K či B a taktiež prírodné cukry.

Datle by sme teda mohli odporučiť preventívne každému, pretože sa javí ako prírodný „booster“, no nie? Určite už vidíme, prečo práve v tehotenstve je na ne kladený taký dôraz. Vďaka prítomnosti všetkých nutričných benefitov totiž napomáhajú aj správnemu tráveniu, pretože zmäkčujú stolicu, ktorá často tehotné ženy trápia. Ďalej sa môžeme baviť o regulácii krvného tlaku, ktorý sa s každou preventívnou prehliadkou ženám meria. Akonáhle majú ženy v tomto období vysoký krvný tlak, často sa stretávajú s nepríjemnými opuchmi v oblasti členkov, prstov, ale aj tváre. Lekár väčšinou odporučí suplementáciu horčíka, ktorý je práve bohato zastúpený v datliach a spoločne s draslíkom napomáhajú krvný tlak regulovať na zdravé hodnoty.
Těhotenství a jeho fáze jsou pro každou ženu důležité a zároveň občas komplikované fáze života.