S úbytkom slnečných dní a chladným počasím sa u mnohých z nás objavujú typické jesenné chmúry. Prejavujú sa úbytkom energie, horšou náladou a väčšou potrebou spánku. Tieto sezónne poruchy alebo „jesenné depresie“ bývajú ale často spojené aj s nadmernou chuťou do jedla a priberaním na váhe, čo môže viesť k ďalším zdravotným problémom a zhoršeniu stavu niektorých dôležitých životných orgánov, ako je napríklad pečeň.
Depresívne epizódy so sezónnym výskytom sú sprevádzané okrem iného poruchami koncentrácie, dráždivosťou a precitlivenosťou. U väčšiny ľudí trpiacich sezónnou afektívnou poruchou (tzv. SAD), ako sa tento stav nazýva, sú prejavy depresie mierne až stredne ťažké a väčšinou vymiznú s príchodom jari. Nedostatok energie a vyčerpanosť si pacienti taktiež kompenzujú doplňovaním energie z jedla, najmä vysokým príjmom sacharidov. „Sacharidy sú, ako je známe, najdôležitejším a najrýchlejšie využiteľným zdrojom energie. Ich nadbytočná konzumácia však vedie k prebytku energie, ktorá, ak nie je spotrebovaná, ukladá sa v tele vo forme tuku a vedie k vzniku nadváhy, obezity as nimi spojených komplikácií,“ hovorí MUDr. Emilie Niedobová, primárka interného oddelenia nemocnice v Kolíne.
Súvislosť depresie a obezity
Spojitosť medzi jedlom a náladou však nie je ničím novým. Príjem jedla nepochybne všeobecne upokojuje, ide o evolučne známy mechanizmus, ktorý mal pravdepodobne umožniť pokojné trávenie jedla. Zvýšená chuť do jedla môže mať niekedy dokonca rysy blízke drogovým závislostiam. Predpokladá sa, že osoby s depresiou majú v dôsledku narušenia stresových systémov alebo nezdravého životného štýlu vyššiu pravdepodobnosť rozvoja obezity a obézni ľudia napriek negatívnemu vplyvu obezity na vzhľad viac inklinujú k rozvoju depresie. Depresia aj obezita sú veľmi rozšírené problémy, ktorých výskyt v spoločnosti neustále rastie a obe choroby so sebou navyše nesú zvýšené riziko ďalších ochorení. Vnímať obojsmernú súvislosť medzi nimi je preto dôležité aj pre klinickú prax – u pacientov s nadváhou by mala byť sledovaná nálada, u tých z depresií zase hmotnosť.
Dôsledky vysokého príjmu sacharidov
Ako už bolo spomenuté, osoby trpiace jesennou depresiou majú zvýšenú chuť do jedla s preferenciou sacharidov. „Nadmerná konzumácia týchto základných živín v potrave však súvisí s rizikom metabolického syndrómu a vedie k významnému zvýšeniu hladiny tuku v pečeni, pričom k výrazným zmenám v ukladaní tuku v pečeni môže dôjsť už po týždni,“ vysvetľuje MUDr. Emília Niedobová. Pečeň je pritom dôležitým orgánom, ktorý plní viac ako 500 telesných funkcií súvisiacich s trávením, imunitou, metabolizmom lipidov i sacharidov. Vysoká hladina tuku v nich môže spôsobovať ich stukovatenie alebo steatózu, čo je choroba ktorej výskyt v populácii v posledných rokoch dramaticky rastie. Nadmiera tuku v pečeni môže viesť v neskoršom štádiu k zápalu, a niekedy dokonca prerásť až v cirhózu pečene.
Ako na jesennú depresiu?
Riešiť sezónnu afektívnu poruchu zvýšeným príjmom či už sacharidov, alebo jedla všeobecne, je teda začarovaným kruhom, ktorý môže depresie ešte viac prehlbovať a spôsobovať ďalšie zdravotné komplikácie. Efektívnou liečbou u týchto pacientov býva napríklad ranná aplikácia svetla s intenzitou 2 500 – 10 000 luxov, ktoré má spektrum podobné tomu slnečnému, avšak bez ultrafialovej zložky. Táto liečebná metóda má veľmi rýchly účinok a niekedy úplne odstráni depresiu už po týždni aplikácie.

Na pochmúrne stavy pomáha tiež udržiavať pevný režim dňa, v ktorom nechýba priestor na pravidelný spánok, vyváženú stravu a aeróbne cvičenie. Zdravá strava a pravidelný pohyb navyše pomáhajú zlepšovať fyzickú kondíciu, udržovať váhu pod kontrolou a sú základným liečebným postupom aj pri spomínanom stukovatení pečene. Na podporu regenerácie pečeňových buniek pri steatóze je možné užívať aj esenciálne fosfolipidy. Tieto látky prírodného pôvodu obsahuje napríklad voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg.