DomůRady a NávodyPustite sa do údenia aj vy!

Pustite sa do údenia aj vy!

-

Počasie sa vylepšuje, čo znamená jediné – Slováci sa presunú zo svojich domovov na záhrady, chaty a chalupy. Okrem odpočinku a záhradníckych aktivít sa samozrejme budú venovať aj príprave dobrých pokrmov. Grilovanie a údenie patrí na českých záhradách k obľúbeným činnostiam.

Gril má dnes doma takmer každý majiteľ záhrady, či už ide o nejaký väčší, alebo napríklad malý elektrický. Aj recepty na grilovanie má väčšina z nás v malíčku. Grilujeme mäso, syry aj zeleninu. S údením je to ale trochu inak, tu tápeme.

Premýšľate nad kúpou  udiarne?

Náklady sa budú odvíjať samozrejme od toho, aký pokročilý typ udiarne si vyberiete. Napríklad moderné udiarne Napoleon stoja asi 800 – 1000 eur, za túto cenu však získate všetok komfort. Udiareň má viac poschodí so samostatnými dvierkami, v spodnej časti je vodná panvica na zabezpečenie vlhkosti, udiareň má zabudovaný teplomer a vďaka vetracím otvorom sa veľmi ľahko regulujú teplota a dym.

Udiarne Napoleon sú multifunkčnými prístrojmi, pretože ak z nich vyberiete stredový diel, vlastne dostanete gril.

Bojíte sa, že nezvládnete prípravu mäsa?

Grilovanie je jednoduché, dať mäso do marinády zvláda každý, prípadne sa dá zaobstarať už marinované a nachystané na položenie na gril. Príprava na údenie je trochu zdĺhavejšia, ale nejde o nič nezvládnuteľné, a to ani pre začiatočníkov. Existujú pritom dve varianty.

Suchý spôsob: Pri suchom spôsobe nakladania do mäsa votrite bylinky, cukor a soľ, potom necháte mäso odpočívať zavesené zhruba mesiac až dva podľa veľkosti kusov. Na záver mäso opláchnete v čistej vode, necháte uschnúť a idete údiť.

Mokrý spôsob: Najskôr si nachystáte nálev zo soli, cukru a vody (pomer 1 l vody, 100 g soli a 10 g cukru). Nálev  zvaríte pol hodiny, necháte vychladnúť a do neho dáte všetko mäso. Necháte ho v ňom 2 týždne v chladnej miestnosti, potom opláchnete, necháte uschnúť a idete údiť.

Tak čo, pustíte sa tento rok aj vy do údenia? Domáce údené chutí úplne inak ako to kupované.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek